Николай-Томас Георгиев и Мариела Георгиева са най-добрите пловдивски фехтовачи. Двамата са брат

...
Николай-Томас Георгиев и Мариела Георгиева са най-добрите пловдивски фехтовачи. Двамата са брат
Коментари Харесай

Най-добрите пловдивски фехтовачи: Мечтаем да постигнем големи успехи на световно ниво

Николай-Томас Георгиев и Мариела Георгиева са най-хубавите пловдивски фехтовачи. Двамата са брат и сестра и започват напълно инцидентно в спорта, само че стартират да реализират огромни триумфи и мечтаят да вземат участие на Световни и Европейски шампионати за мъже и дами. Двамата са състезатели на клуба Пловдив БГ, а техен треньор е Тодор Тонев. Преди дни Николай завоюва Европейската купа в Букурещ за кадети, а по-късно приключи 16-ти на шампионата " Аспарухов меч " в Пловдив. През предходната година той приключи пети на Европейско състезание за кадети и малко не му стигна за орден. Мариела има второ място от Европейска купа в София през предходната година. За двамата предстоят присъединяване в доста шампионати през тази година, само че главната цел на този стадий е идното Европейско състезание, което стартира след по-малко от две седмици.
Прочетете още
Стартират във фехтовката инцидентно и са скептично настроени 

Мариела Георгиев:  Основно по учебните заведения сме играли футбол. Казваха ни, че имаме гений, тъй като от дребни сме с топката поради нашия татко, който е упражнявал съществено футбол. Преди това не сме упражнявали никакви други спортове, а единствено брат ми напълно малко тренираше футбол. Аз си споделих, че фехтовката не е забавен спорт, само че когато видях по какъв начин той се възпламени и аз към този момент имах предпочитание да стартира да упражнявам. Вече упражняваме от 6 години.

Николай-Томас Георгиев: С фехтовката стана доста извънредно. Баща ми ме закара в залата, тъй като той работи наоколо. Аз бях скептично надъхан, само че когато видях какво е доста ми хареса. На идващия ден пристигна сестра ми, която също нямаше интерес, само че след 2-3 дни и тя се възпламени.

За първите триумфи

Николай-Томас Георгиев: Първия ми огромен триумф пристигна година и малко, откакто стартирах.

Мариела Георгиев:  Аз започнах малко по-рано да вземам участие в интернационалния надпревари. Бях на 13 години, само че се състезавах до 17 години. Наистина незнаех къде се намирам и бях плаха първоначално. След втората година пристигнаха триумфите при мен. Имах по-голяма конкуренция и ми беше по-трудно да извоювам първото място. Миналата година в София на Европейската купа " Етрополски " станах втора и това е моят най-хубав триумф при 17-годишните и към този момент започнах да вземам участие до 20 години, а това ми е първа година в тази възрастова група.



За триумфите във фехтовката и какво ги стимулира

Мариела Георгиев:  Взимам образец от Йоана Илиева и това, което прави, само че си слагам като цел даже да я задмина по триумфи. Гордея се с триумфите при дамите и нас това доста ни стимулира. Следим международната фехтовка и попиваме всичко. Много се надявам да реализираме огромни триумфи и да зарадваме всички, които имат вяра в нас.

Николай-Томас Георгиев: Имаше Европейско в Нови Сад и тогава единствено сестра ми играеше. Аз бях като фен и още тогава доста желаех да вземам участие в борбите на огромни шампионати. Следващата година ме взеха в тима и участвах на Европейското, само че малко преди този момент ме обзе съществено терзание. Тогава татко ми сподели, че упованията за по-голям триумф са към сестра ми, само че тогава му споделих, че мога и аз да направя. Тогава след първата елиминация играх с поляк, който беше първи в ранглистата и на всичките европейски купи печелеше златни медали, или беше на подиум. Успях да го победя и по-късно имах още веднъж тежък конфликт с турчин, който също печелеше медали от международните купи. Следващият мач беше за орден и тогава към този момент ми натежаха краката. Аз бях на 15 години и играех с две години по-големи от мен и без никакви упования към мен. Сега се надявам да се оправя добре на идното Европейско, което следва след 2 седмици. 

Конкуренцията в България и чужбина

Мариела Георгиев:  Женската сабя е мощна имаме Йоана, Олга имаме още девойки, които са на моята възраст и има конкуренция. Не мисля, че изоставаме. Ние сме единствените пловдивчани и хубаво, че съумяваме да печелим, тъй като софийските състезатели са много, само че не им отстъпваме. В женската фехтовка унгарките постоянно са имали мощни състезателки и са доста положителни във всички възрасти. Силни са още французойките, италианките, румънките. 

Николай-Томас Георгиев:  При нас при кадетите има сериозна конкуренция, само че при младежите няма толкоз доста състезатели. Има едно-две момчета, които играят. Това обаче не е задоволително, тъй като те ще се изместят при мъжете. Горната възраст постоянно дърпа долната. В чужбина съперниците са много имаме от всяка страна по двама-трима. 



Подкрепата по време на състезания 

Мариела Георгиев: Ние имаме доста мощна връзка и по време на надпревари се поддържаме извънредно доста. Когато той играе, а аз виждам съм толкоз въодушевена, че все едно аз съм в играта. Същото се отнася и за него. Мисля, че от всички братя и сестри във фехтовката сега ние сме поддържаме най-вече.

Какво е да участват на огромни надпревари в родния Пловдив

Николай-Томас Георгиев:  Аз персонално когато съм на съревнование в Пловдив постоянно виждам да се показва добре. Няма нищо по-хубаво да участваш на надпревари в Пловдив, тъй като си вкъщи и не пътуваш дълготрайно.  

Мариела Георгиев:  Аз имах достойнството да вземам участие на Световното през предходната година в Пловдив. За мен беше доста значимо съревнование и въпреки и да се разминах с доста малко от осмица и орден ще помня това състезание постоянно. Имах сериозна поддръжка от публиката. Беше доста значима и самата страст, че ме подкрепяха и бяха там. Сега също имахме доста поддръжка на миналата Световна купа в Пловдив. 

За успеха в Европейската купа в Букурещ 

Николай-Томас Георгиев:  В Букурещ отидох с настройката, че би трябвало да стана първи. Успях сполучливо да мина групата и по-късно се оправих и в елиминациите. Това ми беше първия подиум и още преди надпреварата споделих на моя треньор, че желая да играя на подиума, тъй като когато играеш на него всичко беше мрачно и единствено подиума свети. В полуфинала стъпих на подиума и бях доста удовлетворен, че съумях да се удрям на него. Успях да печеля надпреварата и съм доста удовлетворен. 



Подготовката и идните надпревари

Мариела Георгиев:  Предстои Европейско и упованията са по-големи. Целта е да реализираме по-добри триумфи от предходната година. Надявам се да сме здрави и да почистваме грешките. Много е значимо след всяко едно съревнование да се проучва представянето ни и да почистваме грешките. Аз съм много по-емоционална от него и това би трябвало да го изчистя, тъй като пречи от време на време. 

Николай-Томас Георгиев:  Състезанието в Пловдив беше значимо, тъй като то беше за установяване на тима на младежите. Това ме стимулира още повече и съумях да си печеля мястото на Европейското. Подготовката е сериозна за огромните надпревари. Правим тренировки за експедитивност и за специфичното предвижване във фехтовката, което е едно от най-важните неща. Важно е и да се подготвим душевен.

Кои са фехтовачите, които харесват

Николай-Томас Георгиев:  Ние не гледаме да поддръжаваме на някой и нямаме съответни идоли. Определено ми харесва играта на американеца Колин Хичкок, който е още юноша, само че към този момент завоюва Гран при при мъжете. Той е бърз, техничен и интелигентен. 

Мариела Георгиев:  Има доста сабльорки, които ми харесва по какъв начин играят. Една от тях е Деспина Георгиаду от Гърция, която е левичарка и се състезава при дамите. Физически е доста готова, атлетична и бърза. Аз също обичам сходна игра. Друга сабльорка е Манон Брюне, която е франузойка. Ставала е трета на Олимпиада - Токио 2020. 



Тренират няколко дни в най-хубавата академия за фехтовачи

Мариела Георгиев:  Почти всички най-хубави фехтовачи упражняват в академията Бауер. Ние също имахме посещаване там за 10 дни и разбрахме доста неща и се срещнах с Деспина и Манон. Това, че реализират толкоз доста триумфи не ги прави по-различни и се държаха с мен все едно се познаваме от доста време. Даваха ми препоръки, те ми задаваха въпроси и ми помагаха доста. Ние до момента в който стигнем до тях би трябвало да изминем много дълъг път, тъй като те към този момент са на друго равнище. Имахме и опция да си поговорим и с техния треньор. 

Ще останат ли и във фехтовката и при мъжете и жените 

Николай-Томас Георгиев:  Да имаш спортна кариера и да си изхранваш фамилията изключително в България е доста рисковано. Никога не знаеш дали ще се получи или не, тъй като всичко може да стане да вземем за пример да се контузиш и да си прекратиш кариерата. Аз персонално желая да се занимавам с това, само че мисля да се занимавам и със странични неща, тъй като е доста мъчно да бъде единствено фехтовката. Отделно и би трябвало да мислиш и за края на кариерата си. Много хора подценяват учебното заведение поради спорта, само че това не е добре, тъй като не всеки става състезател. 

Мариела Георгиев:  Спортът не ни пречи да мислим и за бъдещето. Аз не съм оставяла учебното заведение и даже след надпревари, когато се приберем късно заставам цялостен нощ, до момента в който не си науча. Искам да продължа с фехтовката, тъй като този спорт ми е огромна упоритост. 

За финансирането от федерацията

Николай-Томас Георгиев:  Получаваме парични награди изключително след 5-то място, което направих на Европейското. Като стипендия за надарени деца. Не се интересуваме толкоз от това на този стадий. По-важно е да си създадем триумфите, тъй като по този метод те се възнаграждават. 



Треньорът Тодор Тонев за клуба Пловдив БГ

Аз не мога да кажа, че има отлив на искащите деца да упражняват. В последно време имаше в Пловдив Световно, Европейско, Световна купа и това също притегля децата, тъй като това е реклама на спорта. В клуба мъчно вървят нещата, тъй като се натоварихме с доста надпревари. Гледаме освен кадетите, само че и 14-годишните, 20-годишните. Все разнообразни надпревари и пътувания. Тази година сносно и имае медали и от дребните. Проблемът е с финансирането и многото пътувания, защото след това децата би трябвало да наваксат изпуснатото в учебно заведение. Тази година огромна помощ имаме от федерацията главно на тях двамата, само че се надявам и другите да се включат. 

В Пловдив е единствената зала предопределена за фехтовка в България. Направена е 80-те години особено за фехтовка и около триумфите на братята Етрополски и Николай Маринчешки, Георги Чомаков. Опитваме се да поддържаме залата и добре работим с Общината. Надявам се, че продължим да си я употребяваме по предопределение. Много значим е образецът, който дават те дружно с още едно момиче Сияна, с цел да стимулира още повече децата, които упражняват. Има поддръжка, само че всичко е обвързвано с триумфите. Когато има резултати ще има и финансиране. В Пловдив имаше огромен интервал, в който бяхме в застой, само че в този момент излизат положителни състезатели. През месец май Пловдив ще одобри още едно огромно съревнование Световната купа за дами. 

Има огромна разлика сред възрастите, тъй като имаме при младежите доста малко хора, а при кадетите те са повече. Проблемът е, че и мъчно се задържат състезателите, тъй като би трябвало да имат единствено огромни триумфи, с цел да останат в спорта. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР